Δελτία τύπου

Απώλειες 2 εκατ. τουριστών και 1,5 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Απώλειες 2 εκατ. τουριστών και 1,5 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου στην πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% σε έως 13%, αφού όπως λένε ξενοδόχοι και πράκτορες, αυτό το μέτρο θα είναι καταστροφικό και θα επιφέρει απώλειες εκατομμυρίων .
Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων είπε στην “Π”: “Όλα σε αυτή τη χώρα γίνονται “στο πόδι”, πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό. Ο τουρισμός είναι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης που έχουμε στη χώρα και αυτόν
Απώλειες 2 εκατομ- μυρίων τουριστών και 1,5 δισ. ευρώ εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία θα οδηγήσει σε απώλειες τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων τουριστών και σε απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του στο Euro 2 Day είπε:
“Αδυνατώ να αντιληφθώ την επιμονή της τρόικας να αυξη- θεί ο ΦΠΑ στο χώρο της διαμονής, αφού δεν βασίζεται σε καμία οικονομική λογική και θα έχει σοβαρές συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό. Αντί- θετα θα λειτουργήσει προς όφελος ανταγωνιστών της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας κατά 7 εκατ. επισκέπτες την τελευταία διετία. Εκτιμώ ότι η αύξηση του ΦΠΑ, αν υλοποιηθεί τελικά, θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατ. των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας το 2015 με παράλληλη απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Ο τζίρος που αφορά στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία υπολογίζεται ότι φθάνει τα 5 δισ. ευρώ (επιπλέον 2 δισ. ευρώ προέρχονται από τους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων). Το όποιο όφελος, λοιπόν, θα είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ αν ο συντελεστής ΦΠΑ των υπηρεσιών διαμονής αυξηθεί στο 8% (από το 6,5 % που είναι σήμερα) ή 120 εκατ. ευρώ αν ο ΦΠΑ αυξηθεί στο 9%. Οι απώλειες εσόδων,
“Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό” λένε ξενοδόχοι και πράκτορες

“Είναι αδιανόητο να τορπιλiζουμε τον τουρισμό, το μόνο μοχλό ανάπτυξης που έχουμε” είπε στην “Π”
ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης

Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέ- ρει απώλειες εκατομμυρίων και θα λειτουργήσει προς όφελος ανταγωνιστών της Ελλάδας” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αντί να τον στηρίζουμε, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.
Την στιγμή που άλλες ανταγωνίστριες χώρες έχουν πολύ χαμηλό ΦΠΑ στον τουρισμό, εμείς πάμε να τον αυξήσουμε. Πάμε να τορπιλίσουμε τον τουρισμό, τη μόνη διέξοδό μας στην κρίση”. ωστόσο, θα είναι πολλαπλάσιες”. “Κάθε 1 εκατ. ξένοι επισκέ- πτες αντιστοιχεί σε 50.000 πρόσθετες θέσεις απασχόλη- σης. Τα 7 εκατ. πρόσθετους επισκέπτες που προσέλκυσε η Ελλάδα τη διετία 2013-2014 αντιστοιχούν σε 350.000 θέσεις εργασίας τις οποίες όλοι θα ήθελαν να προσφέρουν στις χώρες τους…» εξήγησε. Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Κορυφαίοι παράγοντες του τουρισμού επιμένουν πως είχαν ενημερώσει αναλυτικά τις τελευταίες μέρες, τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σα- μαρά, όσο και τον αντιπρό- εδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τα δεδομένα που περιγράφουν τις καταστροφικές συνέπειες του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας.
Από το πρωί και μέχρι το με- σημέρι της Παρασκευής από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν πως η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν υπήρχε ως θέμα. Η κατάσταση ανατράπηκε μετά το μεσημέρι και την επι- κοινωνία που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ.
Ο ΣΕΤΕ, πάντως, ετοιμάζει έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία σήμερα θα πα- ρουσιάσει με διαγράμματα και στοιχεία, τα αρνητικά δεδομένα που θα διαμορφώσει στον ελληνικό τουρισμό η αύ- ξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης είπε στην “Π”: “Εμείς έχουμε 6,5% ΦΠΑ στον ύπνο ενώ οι Τούρκοι για παράδειγμα έχουν 3% οι Ισπανοί 4% και οι Γερμανοί 6%. Αν τον αυξήσουν κι άλλο θα μας διαλύσουν, θα χάσουμε εκατομμύρια ευρώ”. Ο ίδιος ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη τους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει μείωση ΦΠΑ. “Ο τουρισμός πάει καλά, γιατί πάνε να μας δημιουργήσουν προβλή- ματα. Θα ήταν τραγική μια τέτοια απόφαση την ώρα μά- λιστα που έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια του 2015”.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη