Δελτία τύπου

Επ’αόριστον απεργία στα τουριστικά! – Ομόφωνη η απόφαση χθες από τους οδηγούς

Σε απεργία επ’αόριστον προχωρούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και στην Κρήτη από την Δευτέρα γιορτή του Αγίου Πνεύματος, με ομόφωνη απόφαση της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης, στο Εργατικό Κέντρο.Οπως είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Σωματείου τους Σάββας Γιαμαλής η απεργία δεν θα σταματήσει μέχρι να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της χώρας, δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

Η Ομοσπονδία, αφού εκφράζει τη λύπη της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ότι κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει σε μη αναστρέψιμο βαθμό και τα μέλη τους πλέον δεν μπορούν να καταβάλλουν στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων αναλλοίωτα τα επιδόματα που τους παρείχαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Μιχάλης Βλατάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, είπε στην “Π” ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα σοβαρότατα προβλήματα για τον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο τουριστικός επιχειρηματίας Μανόλης Παπακαλιάτης σημείωσε: “Είναι δυνατόν να μιλάμε για αυξήσεις όταν ο τουρισμός έχει αυτό το χάλι; 

Η κατάσταση είναι δραματική και θα γίνει ακόμη χειρότερη”.

Λόγω της απεργίας προβλέπεται η μεταφορά των τουριστών να γίνεται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία θα οδηγούν οι ιδιοκτήτες τους κ.λπ.

Ακυρώσεις 

σε όλη την Ελλάδα

Στο μεταξύ ακυρώσεις σε καθημερινή βάση καταγράφει ακόμα και αυτή την περίοδο το ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, όπως τονίστηκε σε συνάντηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσου με δημοσιογράφους, με την αρνητική εικόνα της Ελλάδας να έχει ριζώσει για τα καλά στη συνείδηση του τουρίστα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ο Μάιος, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, έχει χαθεί για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία και πλέον η ευχή, όπως αναφέρθηκε, είναι η νέα κυβέρνηση να περάσει ένα μήνυμα σταθερότητας μήπως και σωθεί η «παρτίδα» την τελευταία στιγμή. Να τονιστεί ότι την παρούσα στιγμή η Ελλάδα έχει ήδη απωλέσει 2 εκατομμύρια τουρίστες, με την εκτίμηση, για το σύνολο, το έτος να είναι ζαριά σε καζίνο, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε.

Την ίδια στιγμή πληγές και μόνο πληγές μετράει το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια και πλέον το 2012 ο ξενοδοχειακός κόσμος μιλάει για κατάρρευση σε έσοδα και αφίξεις.

Πλέον, 25 ξενοδοχεία έκλεισαν οριστικά, ενώ είναι πολλά που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και πολλά άλλα μετατρέπονται σε εποχικά. Σε ό,τι αφορά στο εργατικό δυναμικό των μονάδων τον Μάιο του 2008 υπήρχαν 14.000 θέσεις εργασίας και τον Μάιο του 2011 αυτές ανήλθαν σε 11.000 χάνοντας το 30% των θέσεων.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη