Δελτία τύπου

Με 20 ευρώ all inclusive στην Κρήτη: Παρά τις μειώσεις των τιμών, οι Γερμανοί δεν έρχονται!

Με τιμές της τάξης των 20 ευρώ το άτομο για διακοπές all inclusive σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, προσπαθούν οι επιχειρηματίες να προσελκύσουν τουρίστες στην Κρήτη, ενώ μεγάλοι τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού που έχουν συμφέροντα στη χώρα μας, αφού έχουν ξενοδοχεία και πτήσεις τσάρτερ που πρέπει να γεμίσουν, κάνουν μεγάλες προσπάθειες με διαφημιστική προβολή για να φέρουν Γερμανούς και Βρετανούς στην Ελλάδα.

 

Μειώσεις εισπράξεων από Γερμανία-Βρετανία

Ωστόσο, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνει μείωση των εισπράξεων από Γερμανία και Αγγλία από 40%-60%. Σύμφωνα με την με την Τράπεζα της Ελλάδας το Φεβρουάριο του 2012, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, κατά 35,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 41,1% καθώς και στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 κατά 24,5% ή 13,7 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εισπράξεις από τις δύο σημαντικότερες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, αυτές από τη Γερμανία παρουσιάζουν μείωση τον Φεβρουάριο 2012 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011 κατά 61,2%, ενώ και αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 42,6% .Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 μείωση παρουσιάζουν οι εισπράξεις από την Ρωσία κατά 52% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 σημειώνεται μείωση κατά 44,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 30%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 130,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν στα 106,3 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 παρουσιάζοντας μείωση 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. 

Βεβαίως, η τουριστική περίοδος δεν είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τις κρατήσεις των μεγάλων tour operators της Γερμανίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. 

Ελάτε στην Κρήτη, λέει το Focus με φθηνές τιμές

“Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος: Εάν θέλατε πάντα να επισκεφτείτε την Ελλάδα, πρέπει να το κάνετε αυτό το καλοκαίρι», προτρέπει τους αναγνώστες του το γερμανικό περιοδικό Focus.

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού φιλοξενεί άρθρο για τα δελεαστικά οικονομικά πακέτα που προσφέρονται αυτό το καλοκαίρι για τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, κάνοντας λόγο για τιμές φθηνότερες κατά ένα τρίτο.

“Εάν πιστέψουμε τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, οι τιμές για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πιο φθηνές από ποτέ -αν όχι πάμφθηνες“, αναφέρει το περιοδικό.

Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. “Όχι φθηνές σε σημείο εξαθλίωσης“, επισημαίνει η εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου Alltours, Alexandra Hoffmann. “Η Ελλάδα δεν ήταν ούτε πριν την κρίση από τους φθηνότερους προορισμούς και δεν μπορεί να «ξεπουληθεί» τώρα“.

“Παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει ένας από τους Top 5 προορισμούς“, συνεχίζει το Focus, ενώ προσθέτει πως “δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε φέτος την Ελλάδα, αφού στα νησιά η φιλοξενία παραμένει αμείωτη“.

“Ευτυχώς δεν έχουμε ακυρώσεις”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, είπε στην “Π”: “Αν δεν έχουμε ακραίες κοινωνικές αναταραχές, δεν θα πάει τόσο χάλια ο τουρισμός. 

Η Aegean Airlines με τις πτήσεις που έχει ξεκινήσει, διασυνδέοντας το Ηράκλειο με το εξωτερικό, βοηθάει τον τουρισμό και το θετικό είναι ότι δεν έχουμε παρά μόνο 3 ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ για όλη τη σεζόν”.

Οχι στις εξευτελιστικές μειώσεις τιμών

Σχολιάζοντας τις τιμές των ξενοδοχείων, είπε ότι γίνονται βέβαια προσφορές, αλλά δεν πρέπει οι ξενοδόχοι να ρίχνουν εξευτελιστικά τις τιμές.

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/221426/148756