Δελτία τύπου

Να αντιστρέψουν το κλίμα επιχειρούν οι Ξενοδόχοι και οι Τουριστικοί Πράκτορες με επιστολή

Την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στον τουρισμό της Κρήτης και εντείνεται συνεχώς με το κλίμα πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στην Ελλάδα θα επιχειρήσουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες ητς Κρήτης που ετοιμάζουν ένα έγγραφο με τελικούς αποδέκτες τους μελλοντικούς επισκέπτες του νησιού επισημαίνοντας ότι η Κρήτη ήταν να παραμείνει ένα ασφαλές και φιλόξενο νησί. Συνάντηση για το θέμα χθες είχε η Διοίκηση της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης αφού σύμφωνα με τους προέδρους τους Ανδρέα Μεταξά και Μιχάλη Βλατάκη πρέπει να πεισθούν οι τουρίστες να ταξιδέψουν στην περιοχή μας. 

Οπως είπαν, μέχρι τώρα δεν έχουμε ακυρώσεις, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, ωστόσο επιβάλλεται να αυξηθεί η ροή των κρατήσεων για να μην χαθεί η φετινή χρονιά. 

Φοβούνται ανεπανόρθωτη ζημιά 

Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η ακυβερνησία πλήττει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

“Οι άνθρωποι του τουρισμού της Κρήτης επιθυμούν να σας μεταφέρουν την αγωνία και ανησυχία από την πολιτική ρευστότητα και ακυβερνησία που πλήττει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό την κρίσιμη αυτή περίοδο που γίνονται οι κρατήσεις για την σεζόν.

Εάν σύντομα δεν βρεθεί λύση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας σαν τουριστικό προορισμό, φοβόμαστε ότι η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι πρόσφατα εκλεγέντες πολιτικοί μας να συνεργαστούν άμεσα για το καλό της πατρίδας μας και του τουρισμού που αποτελεί την ύστατη ελπίδα για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Εμείς από την μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περάσουμε στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό την σιγουριά που χρειάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, προσδοκούμε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν θα μας απογοητεύσουν με τις εξελίξεις”.

Επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα 

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κυβερνηθεί η χώρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την κρισιμότητά τους για τα έσοδα από τον τουρισμό εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς η μείωση στις κρατήσεις ξεπερνά το 15%.

«Ο ελληνικός λαός έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς και να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Με σεβασμό στη βούλησή του, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, οι κομματικοί σχηματισμοί που εισήχθησαν στην Βουλή, οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κυβερνηθεί η χώρα και να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας και σταθερότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ρέτσος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η θερινή τουριστική περίοδος έχει ήδη ανοίξει και τα έσοδα από τον τουρισμό θα παίξουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας και την αναχαίτιση της καλπάζουσας ανεργίας. Αυτό το χρονικό διάστημα, εκατομμύρια ξένοι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους και τις κρατήσεις τους. Με δεδομένη την έως τώρα υστέρηση στις αφίξεις, τη μείωση κατά τουλάχιστον 15% στο ρυθμό των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων αυτή τη χρονική στιγμή και την δραματική συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, κάθε μέρα που περνάει και υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας για τη χώρα μας, περιορίζονται ολοένα και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής εικόνας και ανάκτησης μέρους έστω των απωλειών».

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, η συντριπτική πλειονότητα είναι επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα. Οι επιχειρήσεις αυτές αγωνίζονται να επιβιώσουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων, διαρκούς μείωσης των τζίρων τους – για κερδοφορία δεν γίνεται καν λόγος εδώ και δύο χρόνια – κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς τουρισμού και συρρίκνωσης της εισερχόμενης πελατείας τους».

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/222056/149383