Δελτία τύπου

Διαβεβαιώσεις για κυβερνητικά μέτρα στήριξης μετά την κατάρρευσης της Thomas Cook

Διαβεβαιώσεις για κυβερνητικά μέτρα στήριξης μετά την κατάρρευσης της Thomas Cook

Βουλευτές και φορείς του Τουρισμού για την κατάρρευση της Thomas Cook – Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ένας δύσκολος χειμώνας προοιωνίζεται για την Κρήτη με βάση τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων ν.Ηρακλείου, Νίκου Χαλκιαδάκη, ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, σημείωσε την προσδοκία για χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση:

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας για την αγορά του Ηρακλείου και της Κρήτης. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας σε ξενοδοχεία. Περιμένουμε να μας βοηθήσει η κυβέρνηση».

Η τεράστια αγωνία των επιχειρηματιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κατάρρευση της THOMAS COOK κατατέθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το Τμήμα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των τουριστικών καταλυμάτων μίλησαν για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση και παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αφήνει, κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, η χρεοκοπία του βρετανικού κολοσσού.

Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, των βουλευτών της ΝΔ κ. Μάξιμου Σενετάκη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Ηγουμενίδη, του ΜΕΡΑ 25 κ. Γιώργου Λογιάδη και εκπροσώπων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη και Σωκράτη Βαρδάκη, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε προτάσεις προς την Κυβέρνηση που θα περιοριστούν οι κλυδωνισμοί στην τοπική τουριστική αφορά.

Για το σκοπό αυτό κρίθηκε απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να καταγραφούν τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και η πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ ή τρόποι για τον συμψηφισμό του σε επόμενες χρήσεις, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, να υπάρξει μέριμνα για την ένταξη στον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν νωρίτερα, να γίνει μείωση των δημοτικών φόρων και παράταση αποπληρωμής τραπεζικών οφειλών, να ενισχυθεί η ρευστότητα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και να γίνει άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς την επόμενη χρονιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε επίσης ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα συνεγγυητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίζονται παρόμοια προβλήματα και να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνιζε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και μέλος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Δημήτρης Διβόλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Καρτέρης και εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων.

pic2

pic3

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από το Ρέθυμνο μέχρι το Λασίθι, καθώς τα Χανιά έχουν συντριπτικό ποσοστό Σκανδιναβών, κι εκεί η θυγατρική της Thomas Cook αντέχει ακόμα» – πρόσθεσε ο κ.Χαλκιαδάκης.

Ο Λ.Αυγενάκης τοποθετούμενος για το θέμα μίλησε για τις υφιστάμενες συνέπειες, έκανε όμως λόγο και για επερχόμενες αλλαγές στον Τουρισμό και την ανάγκη προσαρμογής για την αντιμετώπισή τους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και να επουλώσουμε τις πληγές» – είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να έχουμε ένα εγχειρίδιο διαχείρισης αντίστοιχων μελλοντικών κρίσεων τις οποίες βεβαίως κι απευχόμαστε.

Ο Λ.Αυγενάκης διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει πάντως πακέτων μέτρων από την κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται, προηγουμένως, να υπάρξει πλήρης εικόνα της ζημιάς, με δεδομένο ότι κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητες της.

«Η πτώχευση της Thomas Cook θεωρώ ότι είναι ένα από τα προβλήματα που θα συναντήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Οι αλλαγές θα είναι πολλές και ραγδαίες. Αυτό ίσως είναι η αρχή, πιθανό να έχουμε κι άλλα, πράγμα που απευχόμαστε. Αλλά ας είμαστε έτοιμοι, ας δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κι άλλων ζητημάτων που θα προκύψουν (Brexit έρχεται, ανακατατάξεις σε όλη την Ευρώπη, σε διεθνές επίπεδο οι μετακινήσεις και τα οικονομικά προβλήματα έρχονται).

Ο χώρος της τουριστικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά κινητικός, άρα η ετοιμότητα όλων δεν είναι στο να υποδεχόμαστε μόνο τους χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα μας «σκάσουν» ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς να είναι δική μας η υπαιτιότητα.

Η ζημιά που καταγράφεται είναι μέχρι στιγμής μεγάλη. Δεν ξέρουμε το ακριβές ποσό. Πρέπει να το μάθουμε για να γίνει μια πιο ρεαλιστική συζήτηση. Σίγουρα όμως συμμεριζομαστε την μεγάλη ένταση και αγωνία που υπάρχει.

Πρέπει να έχουμε μια ακριβέστερη προσέγγιση στις ζημιές που έχει υποστεί κυρίως η ανατολική Κρήτη, αλλά και να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με τα προηγούμενα χρόνια (και από τα ξενοδοχεία αλλά και από τις αεροπορικές εταιρείες ). Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι πολύ γρήγορα» – δήλωσε ο Λ.Αυγενάκης.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψύχραιμη διαχείρισης … άλλης μιας κρίσης, λέγοντας: «Χαίρομαι που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτή την κρίση. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πια… βαμμένοι στις κρίσεις».

Ο Μ.Κεφαλογιάννης ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τους εργαζόμενους έξι ξενοδοχείων τα οποία υπό το βάρος των εξελίξεων κλείνουν, πρόωρα.

«Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία διακομματικά με τους Έλληνες συναδέλφους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Τόξου, σε συνεργασία με Πορτογάλους και Ισπανούς, που κι αυτοί έχουν πληγεί από την κρίση, για να κάνουμε μια πρόταση: πως θα δημιουργηθεί ένα συνεγγυητικό, ένα ταμείο δηλαδή που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας σε τέτοιου είδους κρίσεις από τη χρεοκοπία τόσο μεγάλων ομίλων.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια ζημιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο της τάξεως των 2 δισεκατομμυριων ευρώ με εκατοντάδες τουρίστες στο δρόμο. Κι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας, με προστασία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως να δοθούν κίνητρα για τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν αποδώσει ΦΠΑ – και δεν θα το εισπράξουν, έχουν μεγάλα έξοδα και δεν θα μπορέσουν να τα καλύψουν. Θα πρέπει να δούμε επίσης και τις προμηθευτικες επιχειρήσεις που κι αυτές θα έχουν μεγάλες δυσκολίες. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε άριστα αντανακλαστικα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές ακόμα και πριν έρθει από τις ΗΠΑ. Αύριο θα έχουμε μια πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως ξεκίνημα. Συντονίζουμε αυτές τις κινήσεις με τους φορείς και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» – δήλωσε ο Μ.Κεφαλογιάννης.

pic4

Ο Δημήτρης Διβόλης αναφερόμενος στην κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού είπε ότι «κανείς δεν το γνώριζε, όποιος σώθηκε, σώθηκε συμπτωματικά. Ένα κράτος ήταν που κατέρρευσε».

«Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα. Τα ακριβή νούμερα δεν τα έχουμε ακόμα. Η κατεύθυνση των προτάσεων μας είναι στο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που είχαν άμεση επίπτωση από την κατάρρευση της Thomas Cook. Να γίνει δηλαδή μια αναστολή του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που δεν έχουν εισπραχθεί, να γίνει δηλαδή μια αναστολή του φόρου εισοδήματος. Αυτό που τονίσαμε, και συμφώνησαν όλοι, είναι να προστατευτούν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που θα κλείσουν νωρίτερα. Να έχουν λοιπόν μια παραπάνω μέριμνα, μπαίνοντας νωρίτερα στο Ταμείο Ανεργίας, να πάρουν ένα μήνα παραπάνω από το Ταμείο Ανεργίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα και στους εργαζόμενους.

Όπως έχουμε πει, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές, η μη πληρωμή των Ξενοδόχων θα δημιουργήσει μια καθυστέρηση στην πληρωμή των παρακάτω υποχρεώσεων. Θα δούμε έναν χειμώνα ο οποίος θα είναι δύσκολος και για αυτό θέλουμε τη βοήθεια της Πολιτείας» – δήλωσε ο κ. Διβόλης.

O Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: » Χρειάζεται να παρθεί μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν έτσι ώστε:

– να μην χάσουν τη δουλειά τους, αλλά να ενισχυθούν οι ξενοδοχουπάλληλοι των οποίων η εργασιακή σχέση διαταράσσεται,

– να βοηθηθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται,

-να προστατευτεί όλο το τουριστικό προϊόν από τις πιέσεις των ανταγωνιστών της Thomas Cook.

Χρειάζονται επίσης μέτρα για να διατηρηθεί ο όγκος των αφίξεων των τουριστών στην Ελλάδα και μέτρα και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όλα αυτά τα μέτρα χρειάζομαι συνέργειες και μπορούμε να τα δούμε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης – από διάφορα δηλαδή μέτρα που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που έχουν σχέση με το τουριστικό προϊόν (πχ το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος Καθαριότητας).

Υπάρχουν και μέτρα σε επίπεδο κυβέρνησης (με ενίσχυση και επιδότηση της Εργασίας , με φοροελαφρύνσεις στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ο οποίος θα διευκολύνει παρόμοιες περιπτώσεις».

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης επισήμανε πως «η ζημιά σε όλη την αφορά της Κρήτης είναι γύρω στα 100 εκατομμύρια. Θα έχουμε όμως και ντόμινο προβλημάτων, με ξενοδοχεία να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους και προμηθευτές να μην μπορούν να πληρώσουν το ΦΠΑ κα.

Θα έχουμε περίπου ένα πρόωρο κλείσιμο σε ξενοδοχεία που συνεργάζονται μόνο με την Thomas Cook ( είναι γύρω στα 20, αλλά περιμένουμε τον επίσημο αριθμό για το ποια και πόσα θα κλείσουν άμεσα στις 6 Οκτώβρη που φεύγει και ο τελευταίος πελάτης της Thomas Cook ).

Περιμένουμε το τι θα μας πει η κυβέρνηση. Μας είπαν ότι θα έχουμε αναστολή του ΦΠΑ, εμείς όμως θέλουμε την κατάργηση του για τα ανείσπρακτα τιμολόγια τα οποία και δεν θα εισπρακτούν ποτέ.

Μας ικανοποιούν εν μέρει αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Έχουμε ακόμα δουλειά όμως. Θα πρέπει να δουν το θέμα πιο ζεστά διότι τα νούμερα είναι μεγάλα. Πρέπει έχουμε τα ακριβή νούμερα των οφειλών από τα ξενοδοχεία.

Υπάρχουν Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία μπορεί να τα αντλήσει η κυβέρνηση και να τα προωθήσει. Η Πορτογαλία έχει δώσει 150 εκατομμύρια στους ξενοδόχους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τη ρευστότητα τους. Αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα ήταν πολύ καλό για εμάς».

Ο Γιώργος Λογιάδης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Θα μιλήσω ως Οικονομολόγος πρώτα από όλα . Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα. Ο τουρισμός έχει έναν πολλαπλασιαστή στην οικονομία έξι φορές επάνω. Που σημάνει ότι εάν μας χρωστούν 100 εκατομμύρια, το κόστος που θα υποστεί η κοινωνία μας είναι 600 εκατομμύρια. Άρα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Διότι είναι μια φωτιά. Αν η φωτιά αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να σβηστεί και το πρόβλημα της να περιοριστεί. Πρέπει να δούμε τι κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει κι άλλους ευρωπαϊκούς οικονομικούς τομείς και να έχουμε ένα ντόμινο πανευρωπαϊκό! Μπορούμε δηλαδή να παρομοιάσουμε την Thomas Cook και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τους Lehman Brothers το 2007 που επηρέασε την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια πολύ μεγάλη κρίση που προφανώς έρχεται, δρώντας και τοπικά αλλά και συλλογικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: www.cretalive.gr