Δελτία τύπου

Περισσότερους τουρίστες περιμένει το 2013 η Κρήτη

Περισσότεροι από 4.500.000 επισκέπτες αναμένεται να φτάσουν τη νέα τουριστική σεζόν στο νησί, με τα μέχρι στιγμής μηνύματα από τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού να είναι αρκετά ενθαρρυντικά για την Κρήτη και γενικότερα για τη χώρα μας.

Μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, που το καλοκαίρι του 2012 πέρασε μια από τις χειρότερες χρονιές του, προσφέρουν οι προκρατήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή και οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Αρκετά σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή διαφαίνεται μια προδιάθεση ανάκαμψης στην αγορά της Γερμανία και της Αγγλίας που, ενώ πέρυσι γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα και στην Κρήτη, φέτος τείνουν να αλλάξουν συμπεριφορά, με το κλίμα για τη χώρα μας να γίνεται ολοένα και πιο θετικό.
Αισιοδοξία

Τα πρώτα καλά σημάδια φάνηκαν από τη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM 2012, στο Λονδίνο. Όπως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο οι αφίξεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, με τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη μεγάλη κατηφόρα που πήρε το περασμένο καλοκαίρι, να ετοιμάζεται και πάλι αργά αλλά σταθερά να βαδίσει ολοταχώς προς τα εμπρός.Οι εκτιμήσεις των εξαιρετικά αισιόδοξων δηλώνουν ότι το 2013 μπορεί να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Έτσι, αν όλα πάνε καλά, ο βασικότερος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι το 2013 θα συνεισφέρει σε αυτήν 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.
Το 10% της αύξησης που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν οι προκρατήσεις θεωρείται πολύ καλός οιωνός αν φανταστεί κανείς ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα τα νούμερα ήταν αρνητικά, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
«Αυτή την περίοδο γίνονται προκρατήσεις με ειδική τιμή. Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, που τέτοιο καιρό δεν είχαμε ουσιαστικά προκρατήσεις, γι” αυτό και τρέφουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.Όμως όλες αυτές οι προβλέψεις είναι πολύ ευμετάβλητες. Εάν γίνουν γεγονότα όπως αυτά που είχαμε πέρυσι πολύ εύκολα η προκράτηση μπορεί και να ακυρωθεί», είπε ο κ. Βλατάκης, που παρακολουθεί από κοντά την πορεία του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να επικρατήσει ηρεμία στο πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έχει δρόμο…

«Τα μηνύματα που μέχρι στιγμής λαμβάνονται από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία είναι πολύ θετικά. Όμως ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο και στην έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι πολύ μακρύς. Αυτή τη στιγμή έχουμε να παρακολουθήσουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται μέχρι τότε από οικονομικής άποψης οι υποψήφιοι πελάτες μας, με δεδομένο ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό κρίση, αλλά και το τι θα γίνει στη χώρα μας. Και αυτό το λέμε διότι αν έχουμε και πάλι κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις τα ενθαρρυντικά μηνύματα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αρνητικά. Αν πάντως όλα πάνε κατ” ευχή, η καινούργια χρονιά προμηνύεται να είναι πολύ καλή από τουριστικής άποψης», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς. Αύξηση αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται στις κρατήσεις και από τη Σκανδιναβία, ενώ καλά αναμένεται να κινηθεί και το 2013 η αγορά της Ρωσίας και του Ισραήλ, που την περασμένη περίοδο διατήρησαν σε ισορροπία τη ζυγαριά μετά τη βουτιά που σημείωσαν οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία. Τα βλέμματα τώρα για τις νεότερες εξελίξεις στις προκρατήσεις στρέφονται στην έκθεση της Βαρκελώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Ωστόσο, όλα, όπως επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς, θα εξαρτηθούν από το πόσο εξασθενημένες θα βγουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και η κοινωνία από τις δοκιμασίες αυτού του ανυπόφορου χειμώνα.
Ο απολογισμός του 2012

Η τουριστική σεζόν, που μόλις τέλειωσε, έκλεισε σε σύνολο Κρήτης με 4 εκατομμύρια αφίξεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βλατάκης, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μόνο οι αφίξεις τσάρτερ ξεπέρασαν τα 2.200.000 ενώ οι εσωτερικές αφίξεις υπολογίζονται στα 800.000 άτομα.Παράλληλα στο αεροδρόμιο των Χανίων υπολογίζεται ότι αφίχθησαν περισσότεροι από 1.000.000 επισκέπτες. Πάντα με εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου, το 2012 τα άμεσα έσοδα που προέκυψαν από τις αφίξεις των 16 εκατομμυρίων τουριστών σε επίπεδο χώρας ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ.
Πηγή:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=989390&srv=127