Δελτία τύπου

Άντεξε ο τουρισμός της Κρήτης, παρά το αρνητικό κλίμα – Ρώσοι, Ουκρανοί και Ισραηλινοί έσωσαν τη σεζόν – Αισιοδοξία για το 2013

“Πιστεύω ότι τα τελικά στοιχεία από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων θα δείξουν αύξηση 5.000-10.000 επιβατών”, είπε στην “Π” ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας

“Παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες, πήγαμε πολύ καλά, αλλά με μείωση εσόδων έως 15%”, σημείωσε ο πρόεδρος του Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης

“Και για το 2013 βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον από τη ρωσική και την ισραηλινή αγορά”, λέει ο εμπορικός διευθυντής της Aldemar Βασίλης Φραγκουλάκης

“Οι προκρατήσεις μάς κάνουν αισιόδοξους για το 2013”, είπε ο γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αλέξανδρος Σωμαράς

Με θετικό πρόσημο, παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στην έναρξή της, ρίχνει αυλαία η φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη, ενώ οι προκρατήσεις για το 2013 κάνουν τους τουριστικούς φορείς να αισιοδοξούν. 

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, με βάση τα στοιχεία από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, η σεζόν κλείνει στα περυσινά επίπεδα και με μικρή αύξηση επιπλέον 5.000-10.000 τουριστών. 

Ο αερολιμενάρχης σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγράφεται μικρή μείωση αφίξεων της τάξης του 1,5% ωστόσο υπήρχε μεγάλη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Χανίων που ισοφαρίζει τις απώλειες που καταγράφηκαν. 

Μειωμένα έως 15% τα έσοδα 

“Η σεζόν κλείνει μάλλον με θετικό πρόσημο και αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα γιατί ξεκινήσαμε με μειωμένες κρατήσεις κατά 25-30%”, σημείωσε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων. 

Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα έως 15% αφού όλη τη χρονιά γίνονταν προσφορές. 

Θετικές προβλέψεις για το 2013 

Ο εμπορικός διευθυντής της Aldemar, Βασίλης Φραγκουλάκης, είπε στην “Π”: “Σαφέστατα φέτος έσωσαν τον τουρισμό οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ισραηλινοί. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήδη το ενδιαφέρον από αυτές τις εθνικότητες και για το 2013 είναι σημαντικό”. 

Ο Αλέξανδρος Σωμαράς, γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων ανέφερε: “Πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, όμως θα έχουμε απώλεια εσόδων πιστεύω έως 12%. Από τις προκρατήσεις που υπάρχουν για το 2013 βλέπουμε ότι το κλίμα για τη χώρα μας είναι θετικό”. 

Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός 

«Εκπληκτικά ανθεκτικός», αποδείχθηκε ο ελληνικός τουρισμός, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η αποκατάσταση της εικόνας της, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε με αφορμή την επίσκεψη της κ. Κεφαλογιάννη στο Βερολίνο, η υπουργός εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έτους και εξηγεί ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι ο τομέας μέσω του οποίου η Ελλάδα θα υπερβεί την οικονομική κρίση. Αναφέρεται δε στα συμπεράσματα σχετικής έρευνας της εταιρείας McKinsey, η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στον τουρισμό, ώστε να προχωρήσει και πάλι η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την μείωση του αριθμού των γερμανών επισκεπτών, η κ. Κεφαλογιάννη αναγνωρίζει ότι πολλοί εν δυνάμει επισκέπτες είχαν ενδοιασμούς, οι οποίοι, όπως λέει, «υποδαυλίστηκαν από τα ΜΜΕ, ενώ υπήρχαν ένα σωρό παρεξηγήσεις» και διευκρινίζει ότι, όπως πληροφορήθηκε από τους ίδιους τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες, όποιος πήγε στην Ελλάδα για διακοπές, επέστρεψε ικανοποιημένος. 

«Αυτό είναι, για μένα, το σημαντικότερο μήνυμα: ότι η Ελλάδα ως τόπος διακοπών για τους Γερμανούς είναι όπως πάντα ένας τόπος φιλοξενίας και ξεκούρασης», δηλώνει η υπουργός και αναφέρεται στο σχέδιο της Αθήνας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μετά τους θερινούς μήνες. «Η Ελλάδα και πέραν των καλοκαιρινών μηνών προσφέρει θαυμάσιες δυνατότητες στους παραθεριστές: Εκδρομές στα βουνά, διαδρομές με ποδήλατο, μαθήματα γκολφ, φυσικά ιαματικά λουτρά. Για όλες αυτές τις ιδιαίτερες μορφές τουρισμού η περίοδος, πέραν της τουριστικής είναι η καλύτερη», τόνισε.

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/231604/155138#.UJDfXq4Y2J0