Δελτία τύπου

Απολογισμός του απερχόμενου και νέου Προέδρου Μιχάλη Βλατάκη

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω  εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ ,στην σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση και προτού αρχίσουμε, σας ζητώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για κάποιους από την Οικογένεια του Τουρισμού που έφυγαν, τον Συνάδελφο Ντίνο Ιορδανίδη και την Μητέρα του Συναδέλφου μας Δημήτρη Ζιώγα, Μαρία.
Μετά από 35 χρόνια στον Σύνδεσμο και αφού πέρασα από όλα τα ‘’πόστα’’ σαν ταμίας, Γενικός Γραμματέας, και Αντιπρόεδρος , στη Τακτική Γενική Συνέλευση τον περασμένο Φεβρουάριο  (24.02.2012 σας υπενθυμίζω  την θυελλώδη αυτή συγκέντρωση…) και προκειμένου να επέλθει ηρεμία, ειρήνη και προ πάντων ‘’Συνέχεια’’ ,ανέλαβα σαν παλαιότερος στον Σύνδεσμο και στο ΔΣ την θέση του  Προέδρου, κάτι που δεν ήθελα όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης χρόνου-κατι που δεν άλλαξε ως προς τον χρόνο βέβαια…, με σκοπό την αλλαγή του καταστατικού με τα δεδομένα της εποχής. Η τροποποίηση έγινε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην διενέργεια εκλογών για την εκλογή νέου ΔΣ . Τους λίγους μήνες που πήρα τα  ηνία του Συνδέσμου είχα μόνο μία ΑΡΧΗ να είμαι Πρόεδρος για ΟΛΟΥΣ και να κάνω τον Σύνδεσμο σεβαστό και υπολογίσιμο , θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε καθώς και  πολλά άλλα  τα  οποία θα προσπαθήσω όσο γίνεται πιο συνοπτικά να σας αναλύσω.
1) Το μεγαλύτερο επίτευγμα κατά την γνώμη μου είναι ότι  ένα πολύχρονο πρόβλημα του Συνδέσμου που αφορούσε τα περίπτερα του Αεροδρομίου λύθηκε με στοχευμενες κινήσεις από την ημέρα που ανέλαβα και αφού έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι ,οι οποίοι με προσωπικές επαφές πείστηκαν για το πασιφανές δίκαιο μας  και συναίνεσαν να αλλάξουν τα διατάγματα, σύμφωνα με τα αιτήματα μας ,καθώς και να διαγραφούν χρέη δεκάδων χιλιάδων τα οποία μάστιζαν  άδικα τον Σύνδεσμο.
2) Από τις πρώτες μέρες καλέσαμε σε δείπνο γνωριμίας τις αρχές ,ΜΜΕ και συνεργάτες, στους οποίους δώσαμε ένα ‘’Στικ’’ με στοιχεία για τον Σύνδεσμο για να καταλάβουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Αποτέλεσμα είναι ότι από τότε δεν γίνεται τίποτε που να αφορά τον Τουρισμό που να μην μας  καλούν να συμμετάσχουμε ,να εκφέρουμε την γνώμη μας την οποία πλέον υπολογίζουν και σέβονται. Μας χαροποιεί ότι τα κόμματα και οι αρχές ζητούν να μας συναντήσουν να μας ακούσουν και λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη τους τις θέσεις και τις προτάσεις μας
Πρόσφατο παράδειγμα  το  αίτημα  του κόμματος ’Δημιουργίας Ξανά’’  να μας συναντήσει και να λάβει τις απόψεις μας για τον Τουρισμό  . Ακολουθώντας την πάγια θέση του Συνδέσμου μας να συναντιόμαστε με όλα τα κόμματα και τις αρχές όποτε μας το ζητούν προκειμένου να τους παρουσιάζουμε τον Σύνδεσμό και τα   αιτήματά μας συναντηθήκαμε λοιπόν  στις 08.11  στα γραφεία μας, με τον Πρόεδρο Θάνο Τζήμερο και το επιτελείο του. Κατά την συνάντηση έγινε ενημέρωση για τον Τουρισμό της Κρήτης , τα προβλήματά του, καθώς και των πάγιων αιτημάτων των Τουριστικών Γραφείων, που είναι αλληλένδετα με την  ποιοτική και ποσοτική αύξηση του Τουριστικού ρεύματος προς την περιφέρειά μας.
Τα αιτήματα του Συνδέσμου καθώς και τα προβλήματα του Τουρισμού της Κρήτης για πρώτη φορά καταγράφηκαν  και κωδικοποιήθηκαν απο την μεριά μας (Τα έχετε τυπωμένα και θα τα βρείτε στο www.actta.gr) μελετήστε τα και εάν κάτι θέλετε να προσθέσετε στείλτε μου ένα email.
3) Το site www.actta.gr του Συνδέσμου, άλλαξε ριζικά, σε Ελληνικά και Αγγλικά (σύντομα θα γίνει και σε πολλές άλλες γλώσσες) γράφτηκε  από τον Ομιλούντα η φιλοσοφία του Συνδέσμου, έγινε δυναμικό ,πλούσιο, και ενημερώνεται καθημερινά .Κάτι που μας δίνει την δυνατότητα να βάλουμε χορηγούς ξεκινώντας από τις αεροπορικές εταιρείες  (είμαστε ήδη σε επικοινωνία με  Aegean, Olympic & Cyprus και περιμένουμε τις προτάσεις τους )  και στην συνέχεια με Ξενοδοχεία. Παράλληλα ο Σύνδεσμος απέκτησε FACEBOOK  και άμεση πρόσβαση στο CRETALIVE & ENTERTV –  το ένα Κρητικό και το άλλο Πανελλήνιο blog με μεγάλη επισκεψιμότητα ).
Σημαντικό είναι ότι ο Σύνδεσμος, ακολουθεί κατά πόδας τις επιταγές της ηλεκτρονικής εποχής που ζούμε.
4) Ήμασταν κοντά στην καθημερινότητα με προσωπικές και καταλυτικές  παρεμβάσεις όποτε αυτό χρειάστηκε πχ.
Α) Αντιμετωπίσαμε Απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών πούλμαν, ΤΑΞΙ, οδηγών πούλμαν κλπ  οι οποίες σταμάτησαν ‘’εν τη γενέσει’’ τους με την παρουσία μας η στα μπλόκα, η καλώντας τους στα γραφεία μας για την εξεύρεση λύσεων πάντα με μεγάλη επιτυχία  πάντα με γνώμονα το καλό του Τουρισμού ,που όλοι πρέπει να υπηρετούμε.
Β) Δεν αφήσαμε ποτέ τίποτε που ήταν εις βάρος του Τουρισμού  και μας εξέθετε στους επισκέπτες μας , ‘’ να πέσει’’, αλλά  το αντιμετωπίσαμε  άμεσα δυναμικά και με την βαρύτητα που πρέπει να έχει η φωνή του φορέα που διακινεί όλο τον Τουρισμό της Κρήτης, όπως η Απεργία  των ναυτεργατών,  των αγροτών με κλείσιμο του αεροδρομίου κλπ (με παρεμβάσεις στο MEGA, ANTENA, SKAI  , στα τοπικά κανάλια, εφημερίδες και blog) καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, Διοικητή ΥΠΑ, Αστυνομία  κλπ, (Για να μη σας κουράζω οι παρεμβάσεις υπάρχουν  καταχωρημένες στο  site του Συνδέσμου)
Γ) Τον Απρίλιο που όλοι μας είχαν ξεγραμμένους σαν χώρα και σαν Τουριστικό προορισμό , Επιστολή δική μας συντάχτηκε, μεταφράστηκε  και στάλθηκε μέσω Τουριστικών Πρακτόρων, Ξενοδόχων και ΜΜΕ σε όλους τους Συνεργάτες  μας και Τύπο στο εξωτερικό, δεν γνωρίζω πόσο βοήθησε αλλά έφερε συνεργείο του ZDF του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της Γερμανίας να μου πάρει ημίωρη και πλέον συνέντευξη στην οποία έδωσα  την σωστή εικόνα της χώρας όταν χαλκευμένες ειδήσεις μας παρουσίαζαν  σαν ‘’Αργεντινή’’ ….
Δ) Η θέση του Συνδέσμου  για τον Τουρισμό όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον ομιλούντα ,στις εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια ,ραδιόφωνα και σε πολλές  συσκέψεις  ,είχε πάντα μετριοπάθεια, σοβαρότητα και ακριβολογία, χωρίς να κινδυνολογούμε η να πολιτικολογούμε και αφού μελετούσαμε στοιχεία και ακούγαμε τον παλμό της Τουριστικής αγοράς.
5) Καθιερώσαμε την Ετήσια Εκδήλωση του Συνδέσμου για την βράβευση των καλύτερων υπαλλήλων μας με το βραβείο ‘’Ιωάννης Ρασιδάκης’’ στην μνήμη του 1ου Προέδρου του Συνδέσμου, και την τίμηση Συναδέλφων που Συνταξιοδοτούνται. Η πρώτη μας εκδήλωση στις 17.10 έχει απίστευτη επιτυχία ,όσον αφορά την συμμετοχή (περίπου 600 άτομα) την  οργάνωση, την ποιότητα και το IMAGE  του Συνδέσμου
Όλα αυτά έγιναν με ατέλειωτες ώρες δουλειάς  και προσπάθειας σε βάρος προσωπικού και οικογενειακού χρόνου. Έχουμε όλοι μας την διάθεση να προσφέρουμε στον Σύνδεσμο με όλες μας τις δυνάμεις  και  ειδικά ο ομιλών την πολύχρονη εμπειρία μου ,στην δύσκολη περίοδο που περνάμε, πρέπει όμως να έχουμε τη υποστήριξη και την εμπιστοσύνη ΟΛΩΝ   μας.
Φίλες & Φίλοι,
Ονειρευόμαστε ένα ΔΣ που θα σκέφτεται, θα σχεδιάζει και θα ενεργεί για το συμφέρων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ μας,
Ονειρευόμαστε ένα Σύνδεσμο που θα έχει στους κόλπους  του ειρήνη, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των Μελών του.
Ονειρευόμαστε  ένα κλάδο  χωρίς πρακτικές ‘’ζούγκλας’’ (τύπου δωρεάν τρανσφερ και δημοπρασίας τιμών)  κάτι που μπορεί μόνο να γίνει, αν ο Σύνδεσμος έχει μεγάλη δύναμη και μπορέσει να επιβάλει κανόνες ηθικής και υγιούς ανταγωνισμού που αν δεν γίνονται σεβαστές, οι συνέπειες όχι  μόνο θα φοβίζουν αλλά θα τρομοκρατούν.
Ονειρευόμαστε ένα Σύνδεσμο που τα Μέλη του έχουν φιλία και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο, τόση ώστε να αποκλείεται να μας χρησιμοποιούν για να επιτυγχάνουν τιμές ‘’φτώχειας’’ οι συνεργάτες μας  ,που μας οδηγούν μαθηματικά στον ΑΦΑΝΙΣΜΟ.
Ονειρευόμαστε μία Κρήτη με σωστές υποδομές (αεροδρόμια, δρόμους, καθαριότητα, αστυνόμευση ,κλπ) αντάξια των  Κρητικών και των επισκεπτών τους .
Για να κάνεις πράγματα πρέπει να βάζεις στόχους και να κάνεις όνειρα, δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρουμε όλα αυτά ,αλλά επειδή είμαστε  πεισματάρηδες  θα προσπαθήσουμε…
Ο κλάδος μας αργοπεθαίνει, χρειάζεται ηλεκτροσόκ για να ξυπνήσει ο ‘’Γίγαντας’’ και να πάρει την θέση που του αρμόζει ,ελάτε να το κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Μιχάλης Βλατάκης