Δελτία τύπου

Τουριστικοί φορείς Κρήτης: Ελπίζουν σε ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού το 2013

Οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης ελπίζουν το 2013 στην ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού που φέτος παρουσίασε πτώση της τάξης του 40% ενώ αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα και στην τουριστική έκθεση της Βαρκελώνης που είναι εστιασμένη στον συνεδριακό τουρισμό.

Οπως είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ενώ φέτος ακυρώθηκαν πάρα πολλά συνέδρια λόγω της αρνητικής εικόνας της χώρας, στο εξωτερικό ωστόσο και από την έκθεση της Βαρκελώνης διαφάνηκε βελτίωση στις κρατήσεις για το 2013.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην έκθεση, οι οργανωτές συνεδρίων στην Ευρώπη προγραμματίζουν για τη νέα χρονιά περισσότερα συνέδρια και με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο αριθμός συνεδρίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%, συγκριτικά με αυτόν του 2012, το ποσοστό αύξησης των προϋπολογισμών τους αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,7%, γεγονός που καταμαρτυρά την ανησυχία όλων για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη δυναμική του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων στην παγκόσμια αγορά. Ηγέτιδες χώρες στα επαγγελματικά ταξίδια, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα ζήτηση από τις διοργανώτριες εταιρίες και ενώσεις, παραμένουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των ισχυρών οικονομιών που διαθέτουν, έναντι άλλων χωρών εντός Ευρώπης.

Αισιοδοξία για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η διεθνής αγορά φαίνεται σιγά-σιγά να ξεπερνάει τους φόβους της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων από εταιρίες – μέλη του HAPCO, που έδωσαν το «παρών» στην έκθεση, το ενδιαφέρον αρκετών «Buyers» παρουσιάζει κάποια αναζωοπύρωση, γεγονός όμως που δεν επιτρέπει και υπέρμετρες φιλοδοξίες για το μέλλον, αν πρωτίστως δεν εισέλθει η Ελλάδα και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης. Στην κατεύθυνση αυτή, άκρως απαραίτητη κρίνεται από πολλούς και η ριζική αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις, ώστε όχι μόνο να καταστεί η χώρα ελκυστική στη διεθνή συνεδριακή αγορά, αλλά και η παρουσία εκθετών εντός του ελληνικού περιπτέρου να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πηγή:http://www.patris.gr/articles/233817/#.UMbwQ6y0clM