Δελτία τύπου

Άρθρο του Μ. Βλατάκη στο «e Κρήτη»: Τουρισμός όλο τον χρόνο

Τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο είναι το πολυπόθητο ζητούμενο της Τουριστικής βιομηχανίας στον τόπο μας, που ωστόσο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του παρελθόντος, δεν ευωδόθηκε. Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, προέδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, επαναφέρει το θέμα με άρθρο του στο «e Κρήτη», καθώς θεωρεί πως τώρα είναι η συγκυρία ευνοϊκή για την προώθηση του θέματος.

vlatakis-touristikoi-praktores_2
Ένας κρυφός πόθος, ένα όραμα, μια ενδόμυχη ελπίδα ότι κάποτε αυτός ο ευλογημένος τόπος θα λάβει αυτά που του αξίζουν …
Μια καλοπροαίρετη ζήλεια των ανθρώπων του Τουρισμού για άλλους προορισμούς με ίδιες κλιματολογικές συνθήκες ,που έχουν αναπτύξει Τουρισμό όλο τον χρόνο, όταν η Κρήτη υπερτερεί των περισσοτέρων εξ’αυτών, όσον αφορά το σύνολο των  παρεχόμενων σε ένα επισκέπτη  υπηρεσιών.
Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν καρποφόρησαν,  έγιναν μεμονωμένα,  χωρίς στρατηγική , χωρίς την συμπαράσταση της πολιτείας  αλλά κυρίως με λάθος φιλοσοφία..
Πέρασαν ανεπίστρεπτα δυστυχώς οι εποχές που οι ασχολούμενοι με τον Τουρισμό εργαζόντουσαν για ένα εξάμηνο και με ικανοποιητικά έσοδα  μπορούσαν να αντεπεξέλθουν τον υπόλοιπο χρόνο. Σήμερα η σαιζόν έχει συρρικνωθεί στους δύο μήνες, τα έσοδα είναι πενιχρά και η επιμήκυνση της σαιζόν φαντάζει ως μόνη λύση για την επιβίωση. Για να μην αναφέρουμε το σημαντικότερο όλων ‘’ το κοινωνικό’’ ,διότι  είναι ίσως η μοναδική προς το παρόν λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας που αυξάνεται κατακόρυφα και σε ‘’εφιαλτικά’’ νούμερα τους χειμερινούς μήνες.
Το τόλμημα δεν είναι εύκολο , εάν δεν γίνει σωστά θα καταδικάσει για μία ολόκληρη δεκαετία κάθε μελλοντική προσπάθεια . Η προσέλκυση  των κατάλληλων επισκεπτών  για την αρχή και το τέλος της σαιζόν , ίσως μάλιστα στο επόμενο βήμα και τους Χειμερινούς μήνες, μπορεί να γίνει  μόνο με σοβαρά κίνητρα  για τους  εν δυνάμει επισκέπτες (τιμή ,παροχές και διευκολύνσεις ανάλογα με τον θεματικό τουρισμό κλπ) , για τους Τουριστικούς Οργανισμούς του εξωτερικού, τις αεροπορικές εταιρείες και τους Τοπικούς επιχειρηματίες προκειμένου να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.
Η  Πολιτεία  και οι Δήμοι πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα έσοδο που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τώρα ,σε κάθε είδους φορολογία όπως ΦΠΑ ,καύσιμα, τέλη αεροδρομίων , ασφαλιστική εισφορά κλπ. Πρέπει να υπάρξει επιδότηση ‘’εργασίας’’ , όχι ανεργίας μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες  να προσφέρουν ελκυστικές τιμές  στην αγορά τουλάχιστον στο ύψος που προσφέρουν οι ανταγωνιστές μας. Αφού εξασφαλιστεί η ελκυστική  τιμή και η επιβίωση των επιχειρήσεων που θα μείνουν ανοικτά με τις τιμές αυτές , ακολουθεί μια επίπονη  επικοινωνιακή προσπάθεια για να γίνει η Κρήτη πέρα από το όνειρο κάθε ‘’χαμογελαστού παιδιού’’  (Ιούλιο /Αύγουστο)και κάθε ‘’χαμογελαστού’’ Ηλικιωμένου, ποδηλάτη, περιπατητή, προσκυνητή, γκολφέρ κλπ αλλά και κάθε αεροπορικής εταιρείας  με αιχμή την ‘’δική μας ‘’ AEGEAN που τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν  αρκετή απασχόληση για τα αεροπλάνα τους.
Τότε και μόνο τότε οι Τουριστικοί οργανισμοί του εξωτερικού που ‘’ φυσούν και το γιαούρτι’’ από ανάλογες προσπάθειες  τους στο παρελθόν, θα πειστούν να προσπαθήσουν ξανά,  με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.
Η σημερινή  συγκυρία λόγω της κατάστασης στην Βόρειο Αφρική  ενδείκνυται όσο ποτέ για να αρχίσουμε μία σοβαρή προσπάθεια ΟΛΟΙ μαζί  για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: http://www.ekriti.gr/article/943/arthro-toy-m-vlataki-sto-e-kriti-toyrismos-olo-ton-hrono