Δελτία τύπου

Το κλίμα αστάθειας φρενάρει τώρα τον τουρισμό στην Κρήτη – Επεσε στο μισό ο αριθμός των κρατήσεων

Στο 50% έχει φθάσει η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων στην Κρήτη και οι τουρ οπερέιτορς ζητούν συμβόλαιο του 2013 και σε δραχμές, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας έστειλαν επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας τους να ενημερώσουν την διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν επικρατεί χάος στην Ελλάδα, η οποία είναι μια ευρωπαϊκή σταθερή και απόλυτα ασφαλής χώρα.  “Είναι απόλυτα αναγκαίο να στείλουμε το μήνυμα στο εξωτερικό, ότι ο τουρίστας μπορεί να έλθει για διακοπές στην χώρα μας χωρίς να αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος σχολίασε ότι: “δυστυχώς όλα τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό ασχολούνται με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους υποψήφιους επισκέπτες».

Μας ζητούν 

συμβόλαια σε δραχμές

Ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, ανέφερε: “Υπάρχει ένα πολύ κακό κλίμα αυτή την ώρα στον τουρισμό. Τουρ οπερέιτορς μας ζητούν μάλιστα να κλείσουμε συμβόλαια για το 2013, με δυνατότητα πληρωμής και σε δραχμές σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Τους εξηγούμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και τα συμβόλαια τα κλείνουμε μόνο σε ευρώ”.

“Η πτώση στον τουρισμό είναι μεγάλη, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του κλίματος, διαφορετικά η χρονιά θα είναι καταστροφική για τον κλάδο” ανέφερε ο Ζαχαρίας Χνάρης ο οποίος διευθύνει περισσότερες από 20 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Κρήτη.

Δεν δίνονται 

προκαταβολές

Ο Hatta στην ανακοίνωσή του τονίζει, ότι τα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα από τη Δευτέρα 7 Μαΐου, ασχολούνται καθημερινά με την Ελλάδα, προβάλλοντας μία εικόνα χάους και αποσύνθεσης.

»Κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και κινδυνολογία» τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι οι “διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί παγώνουν τις κρατήσεις και αποσύρουν συνεργάτες τους από τη χώρα μας. Πληρωμές δεν γίνονται και προκαταβολές δεν καταβάλλονται, λόγω του φόβου πιθανών ακυρώσεων, αλλά και με το σκεπτικό της φημολογούμενης επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή”.

Κατρακύλα 

των κρατήσεων 

λέει η ΠΟΞ

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων της χώρας για την πορεία της φετινής χρονιάς, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των κρατήσεων στους εν Ελλάδι τουριστικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Πιο αναλυτικά, η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφανίζουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική καταγράφουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30% και η Κως κινείται με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%.

Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτή την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχεται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. Εύκολα, επομένως, μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι «διαφυγούσες» κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, σημειώνουν οι ξενοδόχοι.

Στην παρέμβασή τους οι ξενοδόχοι ζητάνε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/222489/149758